2916 1921
[email protected]
 
 
 
 
    

Tilbage

FrivilligBørs har bragt folk sammen på tværs

2017-11-15 14:25:18

På Frivillig Fredag inviterede Frivilligværket Randers for andet år i træk til FrivilligBørs for foreninger, kommune og virksomheder i Randers. Dagen bød på godt humør, stor snakkelyst og en masse nye, spændende samarbejdsaftaler.

Fredag d. 29. september afholdte Frivilligværket en hyggelig FrivilligBørs i Puma Loungen på BioNutria Park. Arrangementet havde fokus på ressourcebyt og netværksskabelse, og der var stor aktivitet og snakkelyst blandt de fremmødte. Der blev indgået 49 officielle samarbejdsaftaler og fundet nye kontakter på tværs af foreninger, kommune og virksomheder.

FrivilligBørs-konceptet er skabt for at gøre god brug af lokale ressourcer, og deltagerne på FrivilligBørs Randers indgik aftaler om alt fra lokaleudlån og foredrag til sparring og fælles arrangementer. På en FrivilligBørs må der ikke udveksles økonomiske ressourcer mellem deltagerne, men selvom penge ikke er involveret i aftalerne, er mulighederne mange: ”Børskataloget gav mig mange nye ideer til samarbejde, og FrivilligBørsen har været et godt forum til at styrke mit netværk og få ny inspiration”, udtaler Mette Birkmose Christensen fra Randers Kommune. FrivilligBørsen handlede derfor i lige så høj grad om at netværke og skabe nye kontakter som at indgå aftaler om fremtidige samarbejder.

Bedre rammer for psykisk tilgængelighed i Randers
Mette Birkmose Christensen er netop startet i stillingen som aktivitets- og fritidskoordinator for handicap, senhjerneskade og autisme. På FrivilligBørsen blev Mette kontaktet af Elisabeth Sørensen fra Landsforeningen Autisme Kreds Østjylland, der gerne ville have støtte til at realisere ideen om et psykisk tilgængelighedskort over Randers for mennesker med autisme. Kortet skal hjælpe mennesker med autisme med at forberede sig på forskellige situationer, inden de skal ud i dem, såsom at handle, gå til møder, parkere i byen etc.

”Der er i flere år blevet gjort en del for den fysiske tilgængelighed for mennesker med handikap i Randers Kommune, hvorimod tiltag inden for psykisk tilgængelighed er blevet glemt”, udtaler Elisabeth Sørensen og fortsætter: ”Psykisk tilgængelighed er lige så vigtig som fysisk tilgængelighed, og ved at opstille en række psykiske rammer kan man forberede mennesker med autisme på forskellige situationer og dermed minimere usikkerhed og mindske stressniveauer.”

I forbindelse med opstarten af projektet påtager Mette Birkmose Christensen sig opgaven med at søge frivillige, der vil indgå i en arbejdsgruppe. Der arrangeres et opstartsmøde for gruppen, som derefter skal være selvkørende. Og selvom det er Landsforeningen Autisme, der iværksætter projektet, er det dog ikke tænkt udelukkende til autister: ”Der er rigtig mange, som kan have glæde af tiltaget, og derfor har jeg også tidligere talt med Høreforeningen og Sind om lignende tiltag. Det vil sætte Randers positivt på verdenskortet, hvis vi kan vise, at vi er en psykisk tilgængelig kommune”, udtaler Elisabeth Sørensen.

Større fokus på nedsat hørelse
Irene Kjærgreen er hørespecialist og deltog i FrivilligBørs Randers på vegne af Din Hørelse. Irene indgik flere spændende aftaler, herunder en aftale med Birthe Hvid Iversen fra Randers Bibliotek om at lave hørescreeningsarrangementer samt at give information om nedsat hørelse til borgere på biblioteket.

”Vi har tidligere haft stor succes med lignende tilbud til borgerne i Randers, og vi ser det derfor som et rigtig fint tilbud, at bibliotekets lånere kan få testet hørelsen og få sundhedsfaglig information og rådgivning”, udtaler Birthe Hvid Iversen.

Hos Din Hørelse er man glade for at få muligheden for at sætte endnu større fokus på problemerne ved nedsat hørelse: ”Mange mennesker reagerer for sent med hensyn til deres hørelse, og der går i gennemsnit 7 år fra, at folk lægger mærke til, at de har problemer med hørelsen, til de får gjort noget ved det. Vi ønsker derfor at gøre folk opmærksomme på problemerne med nedsat hørelse og få dem til at få foretaget høretjek”, udtaler Irene Kjærgreen.

Frivilligværket afholdte den første FrivilligBørs i Randers i 2016, og folkene bag er glade for, at arrangementet endnu engang var en succes blandt de fremmødte. I en efterfølgende rundspørge er alle deltagerne enige om, at FrivilligBørsen skal gentages: ”Vi er utroligt glade for den store opbakning til FrivilligBørsen, og vi havde også selv en dejlig dag. Det er skønt at se, hvordan de forskellige interessenter ”netværker” med hinanden. Det virker jo. Tilbagemeldingerne har været så positive, at vi selvfølgelig afholder endnu en FrivilligBørs. Om det bliver ligesom de sidste to år, eller om det bliver helt nytænkt, ved vi ikke endnu, så forslag modtages gerne. Én ting er dog sikkert: FrivilligBørs-tanken er kommet for at blive”, udtaler Frivilligværkets leder, Louise Brown.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her:

*
* Påkrævet
Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, opsamle statistik og forbedre brugeroplevelsen - Klik for at acceptere og fortsætte! - Læs mere Accepter